Onderhoud en schoonmaak tips voor leer

Onderhoud en schoonmaak tips voor leer

Vlek op je lederen tas!

Het kan iedereen overkomen, hoe voorzichtig je ook ben, voordat je het door hebt zit er een vlek op je nieuwe aanwinst. Er zijn een aantal zaken die je kan doen om zo lang mogelijk plezier te houden van je mooie lederen tas.
Gebruik de juiste onderhoudsproducten dat is en kan verschillen per leer soort.
Roos Cadeaus - lederen tas onderhouden

Dagelijks gebruik

Leer is een natuurproduct en heeft dus soms wat meer aandacht en onderhoud nodig als andere producten. Elke lederen tas heeft dan ook zijn eigen unieke karakteristieken die zich kunnen uitten in rimpels, poriën, kreuken, verkleuringen en uiteenlopende vormen/maten.

Verschillende soorten leer

Doordat er verschillende soorten leer is waar tassen van worden gefabriceerd, zijn ook meerdere diverse manieren om een tas schoon te maken en te onderhouden.
De bekendste leer soorten en overige tips bespreken we in dit bericht.

Suède

Suède is gemaakt van de binnenkant van leer en is daardoor een stuk poreuser , Vermijd contact met water, vuil, vet en andere vlekkende vloeistoffen.
Een tas die gemaakt is van suède kan je het beste voor gebruik al behandelen met een water -en vuilafstotende impregneer spray, als het regent laat dan je suède tas thuis.
Vlekken verwijderen kan worden gedaan met een Suèdeborstel, veeg zoveel mogelijk in dezelfde richting dat voorkomt vroegtijdig slijtage.
Is je Suède tas toch nog natgeregend stop er dan kranten in die het vocht absoberen, de suède tas nooit drogen bij een warmte bron.

Glad leer

Glad leer is één van de meest voorkomende leer soorten die er wordt gebruikt bij tassen, voor gebruik is het aan te bevelen het leer te behandelen met een water -en vuilafstotend impregneer spray, herhaal deze behandeling 2 of 3 keer per jaar om langer plezier te hebben van de tas.
Als je het leer mooi en soepel wil houden gebruik dan 2 tot 3 keer per jaar lederwas/vet.
Een vlek verwijderen van het gladde leer, gebruik eerst een zachte schone droge doek om te deppen daarna met een licht vochtige doek er overheen vegen. Een goede geimpregneerde tas is makkelijker schoon te maken.
Om verkleuring weg te werken kan je het beste een op kleur wax of crème gebruiken.

Roos Cadeaus - schoonmaak tips lederen tas

Lakleer

Lakleer onderhouden is niet echt moeilijk maar het is wel belangrijk om de juiste producten en materialen te gebruiken.
Gebruik nooit de leer/suède impregneer spray voor lakleer, Lakleer heeft namelijk een glanzende folie en die zal beschadigen zodra je de impregneer spray gaat gebruiken.
Vlekken op de lakleren tas kun je het beste proberen te verwijderen met een vochtige doek.
Smeer de lakleren taas regelmatig in met een plantaardige olie (ricinusolie) ter voorkoming van barstjes.

Nubuck

Nubuck leer is gemaakt van de buitenkant, het leer wordt licht geschuurd en dan onstaat er een fluweelachtige uitstraling en voelt ook zo aan. Nubuck en Suède kan je op dezelfde manier verzorgen en onderhouden.
Een tas die gemaakt is van nubuck kan je het beste voor gebruik al behandelen met een water -en vuilafstotende impregneer spray, als het regent laat dan je nubuck tas thuis.
Vlekken verwijderen kan worden gedaan met een suède/nubuckborstel. Doe dit altijd in één richting
Is je nubuck tas toch nog natgeregend stop er dan kranten in die het vocht absoberen, de nubuck tas nooit drogen bij een warmte bron.

Opberg tip

Het kan iedereen overkomen, hoe voorzichtig je ook ben, voordat je het door hebt zit er een vlek op je nieuwe aanwinst. Er zijn een aantal zaken die je kan doen om zo lang mogelijk plezier te houden van je mooie lederen tas.

Pin It on Pinterest

Share This